Katonai kutyatemető és elhagyott katonai bázis

2024.03.06.
Érdekesség

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik eldugott látványossága a büdöskúti erdőrész és a Szent Miklós-forrás között fekvő katonai kutyatemető. Tizenkét katonai kutyát temettek el ebben a csendes kis temetőben.

Egykor a környéken működött a Varsói Szerződés katonai bázisa, egy légvédelmi szerepet is betöltő átjátszó állomás, amely a civilek előtt zárva volt. A bázison szolgáló honvédek több kilométernyire éltek a legközelebbi lakott településtől, az ő társaik és védelmezőik voltak az ebek, amelyek haláluk előtt katonai rangot érdemeltek ki szolgálatukért. Az eltelt évtizedek alatt 12 kutya veszítette életét a bázison, akiknek végső nyughelye lett a bükkerdőben kialakított sírkert. Vulkán őrnagy például 1976-ban, háromévi szolgálat után hunyt el. Cigány, Kevin és Cézár hadnagy két-két évet töltött a hadseregben, de 2002-ben ők is szolgálatteljesítés közben távoztak az élők sorából. Sírjuk pontos helyéről éveken át csak egykori bajtársaik tudtak, mígnem néhány évvel ezelőtt kirándulók véletlenül fel nem fedezték a nagyközönség előtt addig ismeretlen temetőt, a katona kutyák sírhelyét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

"Itt nyugszik Vulkán kutya őrnagy, kit szolgálatteljesítés közben vandál személyek orvul meggyilkoltak" – olvasható a legrégebbi sír feliratán. A négylábú őrnagy 1973-tól 1976-ig védte a hazát és bajtársait. Cigány, Kevin és Cézár mellett Néró, Bátyó és Boby, valamint Brúnó és Ali hadnagy végső nyughelye is ez a sírkert, amely a bükkerdő csak nehezen megközelíthető helyén terül el.

A vonyarcvashegyi polgárőr és egyben természetbarát a környékbeli települések önkormányzatainak segítségével próbálta kideríteni a titokzatos sírkert történetét, ami végül a helyi napilap egyik cikke révén sikerült is. A rejtélyes sírokról megjelent írásra jelentkezett a katonai bázis egykori parancsnoka, ő mesélte el a négylábú őrnagy és a hadnagyok történetét. A katonai bázison szolgáló tízegynéhány honvéd több kilométeres távolságra élt elzárva a legközelebbi településtől, Vállustól és Vonyarcvashegytől: őket (is) védték azok az ebek, amelyek aztán katonai rangot "szereztek" szolgálatuk során.

Vulkánról például az a történet maradt fent, hogy egy havas téli napon az erdőben eltévedt egyik katonát úgy mentette meg a kihűléstől, hogy ráfeküdt, és testével melegítette, míg társai rá nem találtak. Hogy miként pusztultak el az ebek, arról csak találgatások vannak, valószínűleg orvvadászok vagy vadászok terítették le őket a közelben. Sokáig próbálták a honvédségtől és a rendőrségtől megtudni, hogy kiket-miket rejthetnek a sírok, de végül az derült ki, hogy nem egy kijelölt katonai temetőről van szó, csupán a kutyáikat megbecsülő katonák akarták megadni a végtisztességet hűséges társaiknak. Miután gyakorlatilag gazdátlan volt a katonai kutyatemető, a vonyarcvashegyi polgárőrök vették oltalmuk alá. Ők vállalták a sírok területének rendbetételét, amelyhez Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Vállus önkormányzata is segítséget nyújtott.

Menüpontok

© 2024. OTEl - Minden jog fenntartva.