362257671 578001804541278 9105551908882418927 n

Díjat kapott a 120 éves Pécsi Köztemető – ékszerdoboz a Mecsekben

2024.05.22. / Riport

A 120 éves múlttal rendelkező központi sírkert folyamatos megújítását, fejlesztését ismerték el a Településfejlesztési díjjal, amelyet a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program kapott 2024 tavaszán.

A Településfejlesztési Szövetség rendezésében negyedik alkalommal tartották meg azt a gálát, amelyen közösségfejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és infrastruktúra fejlesztés kategóriában kaptak díjat azok a sikeresen pályázó önkormányzatok, önkormányzati cégek, melyek projektjét a Településfejlesztési Szövetség szakmai zsűrije a legjobbak közé választotta. A Város kategóriában – Szolgáltatásfejlesztés pályázati témában – a Pécsi Köztemető - BIOKOM Nonprofit Kft. kapta az elismerést a Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program kapcsán. A díjat Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezetője és Kőhegyi Csaba, a BIOKOM NKft. stratégiai és köztemető vezetője vették át a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett ünnepségen.

A pécsi Rauch János Sírkert Megújítási Program az emlékezés és a gyász érzékeny témájában valósított meg figyelemre méltó és követésre érdemes fejlesztéseket. Ezek eredményeként több, innovatív szolgáltatást is bevezettek, például a temetési ügyintézéshez szükséges online időpontfoglalást, a webshopon keresztüli virágértékesítést és kiszállítást, valamint egyedi művészeti szolgáltatást. Mindezzel a sírkert vezetőinek az is célja volt, hogy segítsék azokat, akik a temetőben nyugvó hozzátartozójuktól távol élnek, így nincs lehetőségük részt venni a temetésen vagy meglátogatni a sírt.

A „Meg nem született gyermekek parkja” különleges módon teszi lehetővé az emlékek méltó megőrzését és a kegyeletgyakorlást a hozzátartozóknak. A sírkert nagy hangsúlyt fektet a kulturális és történelmi értékek ismertetésére, megőrzésére is, így például kiemelten ápolják a helyi hírességek sírhelyeit. A temető kulturális értékeinek megőrzése az egyik fő cél: ennek részeként a temető kápolnája elé egy Szent Mihály szobrot helyeztek, amely egy 3-4 méter magas, kivágásra ítélt fa törzséből készült. Nemrég fejeződött be - egy bútorrestaurátor csapat segítségével - a Pécsi Köztemető 1880 körül készült kegyeleti hintójának felújítása is, hogy a különleges jármű korabeli állapotában és eredeti pompájában legyen megtekinthető a sírkertben. A felújítás során az apróbb részletek kidolgozása és az eredeti anyagok visszaállítása mellett újra faragták a hintó legapróbb szobrait is, hogy hamarosan a temető területén legyen kiállítva a hintó.

Mindemellett nemrég nyitották meg a sírkőértékesítési pontot is, ahol az ügyfelek személyesen is megtekinthetik és kiválaszthatják a sírkövet. A Pécsi Köztemetőben szervezett búcsúztatókat, temetési szertartásokat és megemlékezéseket a hozzátartozók által választott művészeti előadások is színvonalasabbá teszik. A sírkert megújítási program jelenleg is zajlik. Az idei év legnagyobb feladata a több mint 370 méter hosszú kerítés felújítása, a neves pécsi elhunytak védett sírjainak tisztítása és felújítása, valamint a kulturális és történelmi értékek bemutatása. A város meghatározó személyiségeiről emlékoldalak készülnek, melyek megtekinthetőek a síron elhelyezett QR kód beolvasásával. A szolgáltatás a lakosság számára is elérhető lesz, így a gyászoló családok fotókkal, videókkal, idézetekkel és történetekkel is megemlékezhetnek szeretteikről. Az elnyert díjak mind pozitív visszajelzései annak, hogy ezek a fáradozások nem hiábavalók, és egy vidéki temető is nyújthat kulturálisan sokszínű, a múlt eredményeit tiszteletben tartó, ugyanakkor a 21. századi megoldásokat is felvonultató komplex impulzust mindenkinek.

Az idén 120 éves pécsi temető története egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza: Pécs város vezetése 1902 decemberi közgyűlésén határozott arról, hogy egy új köztemetőt hoz létre, majd 1904. november 4-én nyílt meg a Siklósi úton az új városi köztemetőt, melynek kialakításakor kert- és tájépítészeti elveket követtek, s igényes, parkszerű elrendezést alakítottak ki. Rauch János főmérnök klasszikus stílusú tervei megfeleltek a kegyelet helyének és a meghatározott költségvetésnek. A tervek szerint a temető tágas területe alkalmas volt a későbbiekben kötelezővé vált ravatalozásra, továbbá lehetőséget biztosított egyszerre 7-8 elhunyt elhelyezésére.

A hivatalos megnyitóra 1904. november 4-én került sor, és a köztemető azóta is méltó helyet biztosít Pécs lakóinak örök nyugalomra helyezéséhez. A Siklósi úti temető ezután folyamatosan bővült, területe jelenleg csaknem 60 hektáros. A 69 parcellában megközelítőleg 170.000 elhunyt nyugszik. Négy jelentős nagyságú parcellában katonatemető helyezkedik el. Az „anatómiás urnafal” 2022-ben bővítésre került, 2023-ban pedig egy teljesen új 120 fülkés gránit urnafal került megépítésre. A Pécsi Központi Temetőben számos olyan pécsi személyiség, család síremléke található, akik rengeteget tettek a városért és az egész nemzetért. Több mint 200 védelem alatt álló sírhelyet tartunk nyilván, ezek között vannak helyi és műemléki védettségű, valamint díszsírhelyek, illetve a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) védelme alatt álló emlékek. A terület kulturális és történelmi szempontból kiemelkedő, emellett természeti értékei is fontosak, hiszen a sírkertet helyi jelentőségű természetvédelmi területként tartják számon. Minden tavasszal nagyon sok látogatót vonz a cseresznyefa virágzása, mely a Pécsi Köztemető egyik emblematikus jelképévé vált. 2022-ben további 50 db csemetével bővült a fák száma, hogy ez a csodálatos virágalagút még meghittebbé tegye a sétákat. 2024-ben pedig a faültetések éve kezdődött, hiszen az év első hónapjaiban több mint 350 fát ültettek el a sírkertben és ezzel még messze nem ért véget a program.

A temetőlátogatás sokak számára szomorú eseményt jelent. Azonban a sírkert ideális esetben nem csupán a búcsúról és szeretteinkről való megemlékezésről szól. Ez egy olyan kegyeletteljes hely, ahol a múlt találkozik a jelennel, ezért számos kulturális értéket rejt. Olyan építészeti remekművek, síremlékek és sírkövek találhatóak itt, amelyek nemcsak az elhunytak iránti tiszteletet fejezik ki, hanem egyúttal mesélnek egy-egy korszak történetéről és stílusáról. A temető szobrait, épületeit és egyedi temetkezési szokásait tanulmányozva bepillantást nyerhetünk a helyi történelembe és kultúrába. A Rauch János Városi Sírkert Megújítási Program kiemelten fontos eleme a Pécsi Köztemetőben található kulturális és történelmi jelentőségű emlékek megőrzése a látogatók számára, hogy a sírkert fennállásának következő 120 évében is az ország egyik legmeghittebb, legmodernebb, a múlt emlékeit és a jövő kihívásait egyszerre megjelenítő sírkertje lehessen.

Forrás: Biokom Kft./Pécsi Köztemető/OTEI

Menüpontok

© 2024. OTEl - Minden jog fenntartva.